Agrega Kırma Tesisleri

Agrega Kırma Tesisleri

Agrega kırma tesisleri günümüz sanayi ve endüstri sektörlerinin belkemiğini oluşturan ve bağlı birçok sektöre hammadde üretiminde kullanılan makinalardır. Öncelikle Agrega nedir sorusu ve buna bağlı çözümlemelere değinmek bu konuyu açıklarken çok daha verimli bir sonuç doğuracaktır.
 
Agrega temel anlamda kum, çakıl ve kırma taş olarak adlandırılan minerallerin birinin ya da birçoğunun karışmış olarak yek pare olarak bulunan şeklidir. Birçok sektörün başlıca kullanım malzemelerini oluşturdukları için bu malzemelerin işlenmesi büyük bir önem teşkil etmektedir. Örneğin inşaat, asfalt, beton santralleri gibi sektörler Agrega kırma eleme tesisi kullanımının en yüksek görüldüğü sektörlerdir. Günümüz teknolojisi dahilinde Agrega işlemesi için iki farklı tür bilinmektedir.
 
Agrega çeşitleri olarak natürel yani doğal ve yapay Agrega değerlendirilebilmektedir. Bunları farklı başlıklar altında inceleyerek nelerden oluşturulduklarını, nerelerde bulunduklarını ve kullanım alanlarına bakalım.
 
  • Doğal Agrega
Agrega çeşitleri arasında en fazla tercih edilen ve doğanın nimetleri arasında bulunan mineraller olarak bilinmektedir. Doğanın şartları, hava koşulları, insan kullanımı gibi etkenler neticesinde ufalanmış ürün olarak elde edilen bu Agrega türü deniz kıyılarında oldukça yoğun çıkarılabilir. Dere yatakları ve kum ocakları da doğal Agrega nedir sorusuna yanıt olabilecek diğer kısımlardır.
  • Yapay Agrega
Yapay Agrega mekanik aksamlar kullanılarak çeşitli malzemelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan üründür. Konkasör denilen kırma eleme tesisleri sayesinde kırılıp istenilen boyutlara getirilen farklı mineraller bu amaçla kullanılmaktadır.
 
Agrega Kırma Tesisleri Kullanım Alanları
 
Agrega nasıl elde edilir sorusunun yanıtını doğal ve yapay yollardan açıkladıktan sonra artık bu malzemenin ne olduğuna dair bir bilgi birikimimiz var. Ancak Agrega kırma eleme tesisleri hangi sektörler için önemlidir sorusu halen daha soru işareti olabilir. Zira bu tesislerin kullanıldığı sektörler birçok kişi tarafından yüzeysel olarak bilinmektedir. Birbirinden farklı faaliyetler sürdüren birçok sektörde Agrega çeşitleri tercih edilerek iş potansiyelinde kullanılmaktadır.
  • Beton Santralleri
  • Demir Yolları
  • Endüstri Tesisleri
  • Sıcak Asfalt
  • Sathi Kaplama
  • Boru Hattı
  • Karayolu Yapımı
  • İnşaat Sektörü
  • Taban Kaplama
  • Havaalanı ve Baraj İnşaatları
Sektörlerin birçoğu için Agrega kırma eleme tesisleri mecburi kullanım ürünü olarak geçmektedir. Çünkü temel ana hammadde olarak iriliğine bağlı olarak kum ve çakıl kullanılmaktadır. Endüstrileşen bir sektör haline dönüşen bu iş portföyü işletmeler için daha yüksek performansa sahip ürünlerin talebiyle daha da büyümektedir.
 
Birçok şirket ideal agrega standartları ölçütünde üretim yaparak daha kaliteli bir hizmet sunmayı amaçlamaktadır. Bu noktada Agrega kırma tesisleri daha büyük bir önem kazanıyor. Çünkü çıkarılacak olan ürünün, işlenecek olan hammaddenin ne denli kaliteli bir süreçten geçeceği tamamen kullanacağınız tesisle ilgili oluyor. Tercih edilen ekipmanlar istediğiniz ürünün niteliğine ve boyutlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bunun yanı sıra iş alanınızın büyüklüğüne bağlı olarak farklı tipte Agrega kırma ve eleme tesisleri imal edilebiliyor.
 
Agrega Türleri
 
Agrega çeşitleri arasında iki farklı tür olmasına karşın yapay Agrega üretimi günümüzde büyük bir yol kat etmiştir. Günümüz şartlarında oluşturulan suni maddeler Agrega nedir sorusunun karşılığında yer alan yapay Agrega tanımını da değiştirmektedir. Her geçen gün artan bir ürün yelpazesiyle farklılaşan bir formül görmek mümkün olabiliyor.
 
Beton santrallerinde kullanılmak amacıyla üretilen Agrega dışında metalik alüminyum tozu ve özel sabunlu maddeler konusunda hafif Agrega olarak geçen ürünler kullanılabiliyor. Dolayısıyla Agrega kırma eleme tesisleri her geçen gün daha fazla sektöre yayılan bir iş hacmine sahip olarak gelişim göstermeye devam ediyor.